Burn-out of depressie?
Burnout of depressie?
Omdat ik me de laatste tijd niet goed voel, ben ik naar de huisarts gegaan en die vertelde me dat ik een burn-out heb. Op internet deed ik zojuist een zelfhulptest en daar kwam uit dat ik waarschijnlijk een depressie heb. Wie moet ik nu geloven? En wat is precies het verschil tussen een burn-out en een depressie? Meneer Bosman, Arnhem.
Ofschoon het in veel gevallen verre van gemakkelijk is een burn-out en een depressie van elkaar te onderscheiden, hebben ze een verschillend klachtenpatroon. Meest typerend voor een burn-out zijn ongewone vermoeidheidsklachten. Zelfs na een goede nachtrust sta je dan nog moe op. De moeheid zit dan immers in je lichaam en in je hoofd. Een burn-out komt door het werk, daarom kunnen ook huisvrouwen en mantelzorgers het krijgen. Als je een burn-out hebt, staat het werk je tegen en bij de gedachte aan je werk voel je vaak al slecht. Tegelijkertijd kun je dan nog wel plezier beleven aan een hobby. Als je een depressie hebt, voel je je daarentegen ‘overall ‘ ellendig. Ook als je niet aan je werk denkt. Niets kan je echt opbeuren. Bij een depressie begrijp je vaak niet of maar ten dele waarom je je zo rot voelt. ‘Ik heb alles om gelukkig te zijn, maar toch ..’ Als je burn-out hebt, snap je wel waar je klachten vandaan komen: van je werk. Tenslotte, bij een depressie heb je vaak een veel negatiever zelfbeeld dan bij een burn-out.
Depressie en burn-out en kunnen vergezeld kunnen gaan van een lange reeks van andere symptomen waarvan ze er ook sommige gemeenschappelijk hebben. Zoals slapeloosheid, besluiteloosheid, concentratieproblemen, geen zin in seks, veel piekeren. Om het nog ingewikkelder te maken, gaan burn-out en depressie ook nogal eens samen. Een burn-out zonder depressie komt zelfs niet zo vaak voor (Sommige wetenschappers zien burn-out daarom als een vorm van depressie en niet als een op zich staand begrip). Het kan dus goed zijn dat u aan beide aandoeningen leidt. Een andere mogelijkheid is dat u een aan een zuivere depressie leidt. Hoewel deze wel vaak op zichzelf staat, geeft menige huisarts zijn patiënten ook dan toch liever de diagnose burn-out. Hij doet dat omdat hij weet dat mensen, vooral mannen, zich voor een depressie schamen. Burn-out wordt immers eerder geassocieerd met hard werken en met winnaars, depressie met falen en met losers.
Het belangrijkste is dat u nu een goede behandeling krijgt. Gelukkig komen de meest werkzame elementen van een burn-out behandeling overeen met die van een depressiebehandeling: anders leren denken ‘door niet helpende gedachten aan te pakken (zoals “als ik niet hard werk, vindt niemand me aardig), stressbronnen in het leven verminderen, meer reële eisen aan jezelf stellen (goede balans werk-privé), zinvolle sociale contacten op- of uitbouwen en voldoende bewegen.
Ver lezen? Huub Buijssen. Ik zie het weer zitten. Stap voor stap van je depressie af. Spectrum, Houten, 2009