97 manieren om te snacken voor kinderen
De spits, 8 maart 2006
De Spits, 8 maart 2006
‘Het is goed mis met het gewicht van de jeugd tegenwoordig’
Kinderen worden steeds dikker. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het VU Medisch Centrum. Van de 80.000 kinderen tussen de vier en vijftien jaar is 14 procent van de jongens te zwaar, en van de meisjes 17 procent. Ze worden ook op steeds jongere leeftijd te dik. Het nieuwste onderzoek wijst uit dat nu al een kwart van de negenjarige meisjes overgewicht heeft. Auteur Huub Buijssen maakt zich zorgen om jongeren met overgewicht en schreef een boekje met gezonde tips.
“De basis voor een goed gewicht wordt al in de vroegste jeugd gelegd. Er valt daarna slechts met immens grote inspanning nog wat te corrigeren.” Huub Buijssen, klinisch psycholoog en psychogerontoloog, heeft zijn theoriën over lichaamsgewicht heeft gebaseerd op verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Tips en handige wetenswaardigheden heeft hij vervolgens opgetekend in twee boekjes: 97 manieren om te snacken zonder dik te worden voor kinderen en voor volwassenen. “Helaas is het met de jeugd van tegenwoordig goed mis. Het aantal te dikke kinderen is de laatste jaren verdubbeld en zo’n veertig procent van de jongvolwassenen heeft bijna geen taille meer. Om op een ludieke, niet al te bestraffende en zware toon wat aan de dreigende epidemie te doen heb ik mijn boekje geschreven. Ik maak me immers echt zorgen om de jeugd.”
Dat de jeugd lijdt aan overgewicht wijt Buijssen niet aan de jongeren zelf. “Het dieptragische is dat de inspanningen van de ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen niets te kort kwamen, ertoe hebben geleid dat de kinderen levenslang een gevecht moeten leveren met hun gewicht. Hoofdschuldigen zijn niet de frites en hamburgers, maar de frisdranken, zoete zuivel (yogo-yogo), vruchtensappen, koek, snoep, te laat naar bed gaan (ook een echte dikmaker !), meer dan één uur per dag achter de computer zitten, idem meer dan een uur per dag tv-kijken, te weinig bewegen, onder andere door het kind met de auto naar school te brengen.
Doorzettingsvermogen
Zelfs ouders met een academische opleiding weten vaak niet dat hun kind alleen al via fris, sap en zoete zuiveldrank dagelijks een forse overdosis suiker binnen krijgt. Maar gelukkig kun je in je jeugd je gewicht nog aanpakken.” Daarna kost volgens Buijssen “het veranderen van de vroeg aangeleerde leefstijl ontzaglijk veel doorzettingsvermogen en tijd.”
De uitgave voor volwassenen heeft Buijssen geschreven om ook onder hen een gezondere leefstijl te propageren. “Niet omdat ze dan ouder worden – mensen die veel bewegen, leven immers niet aantoonbaar langer dan mensen die niet bewegen – maar omdat mensen die gezond leven doorgaans beter in hun vel zitten.”
In zijn boek probeert Buijssen duidelijk te maken hoe iemand een dieet het best kan aanpakken. “Mensen die diëten maken twee fouten: ze gaan ten eerste veel te rigoureus van start en sluiten veel voedselgroepen uit en nemen ten tweede afvallen als enige doel. Als je snel wilt afvallen, gaat je lichaam zo protesteren dat je het innerlijke gevecht zeker verliest. Het lichaam weet immers dat het niet gezond is wat je doet en dwingt je tot capitulatie. Veel beter is het dus om heel langzaam, stap voor stap je leefstijl aan te passen. Kies telkens een of twee tips uit mijn boek en ga daarmee aan de slag. Als de tip succesvol in je leven is geïntegreerd, kun je tot een andere overgaan.” Over de tweede fout zegt hij: “Je moet je leefstijl niet aanpassen met als enige doel om af te vallen. Je moet niet elke dag op de weegschaal gaan staan. Dat zorgt voor teleurstellingen. Als je rustig aan doet, voel je je beter, zit je lekkerder in je vel en raak je beter in balans.”
97 manieren om te snacken zonder dik te worden, uitgeverij Spectrum, €5,90.
In de boekjes ontbreekt de Bronvermelding van de onderzoeken. H. Buijssen heeft bij het schrijven gebruik gemaakt van onder meer diverse vakbladen (met name The Lancet en The Britisch Medical Journal en JAMA), websites (zoals RIVM en het Voedingscentrum) en boeken: B. Beil (2004) Mein Kind ist zu dick– was tun!, V. Boggio (2004) Übergewicht beiKindern en J. Levine en L.Bine (2001) Helping your child lose weight.